FAQ, MÆRKATER TIL TØJ

Sådan gør du børnene klar til livet efter ferien

Det er skønt at holde sommerferie. Det kan de fleste vist blive enige om. Men som det er med så mange gode ting her i verden, har ferien også en ende. Når vi nærmer os august, begynder de fleste familier at indstille sig på, at det snart bliver hverdag igen, så vi skal tilbage på arbejde, i institution og i skole.

Men overgangen fra ferie til hverdag behøver ikke at være sur. I hvert fald ikke, hvis I forbereder jer ordentligt og tænker på alle de nye ting, der skal begynde efter ferien.

Derfor har vi lavet en guide til, hvordan I bliver klar til hverdagen, med gode råd til både familier med institutionsbørn, skolebørn og børn, der skal starte på efterskole.

Generelle råd

Tjen penge på at rydde op i garderoben
Brugt børnetøj hitter lige nu stort, både online og i genbrugsbutikkerne. Så hvis du ikke har en veninde, der står på spring for at overtage det aflagte tøj, som børnene er vokset ud af, kan du tjene gode penge på at sælge det online – for eksempel på Trendsales eller Reshopper.

Og hvis du ikke vil bruge tiden på at få tøjet solgt, selvom det er i god stand, kan du altid støtte en god sag ved at aflevere det til for eksempel Mødrehjælpen eller Røde Kors. Hvis tøjet er godt slidt, kan du også aflevere det til genbrug i din nærmeste H&M. For hver pose, du langer over disken, får du en rabatkupon, der kan bruges, når du køber nyt tøj.

Aldrig mere forbyttet og mistet tøj
I enhver institution og skole er der et hav af sko, jakker og trøjer. Og du skal være mere end usædvanlig heldig, hvis dit barn når igennem vuggestue-, børnehave- og skoletiden uden at miste flere stykker tøj. Faktisk mister de cirka 773.000 danske børnefamilier i gennemsnit børnetøj for 585 kroner om året.

Det samme gælder på efterskoler, hvor eleverne pludselig skal til at vaske og tørre tøjet selv og derfor hurtigt kan få forbyttet eller smidt tøjet væk.

Derfor er det en god idé at få navn i både store og små børns tøj, så det kan finde tilbage til sin ejermand.

Brug tøjklistermærker til overtøj, sko, tasker og lignende. De er lette at have med at gøre, da de hverken skal syes eller stryges på. Og så holder de til både vaske- og opvaskemaskine.

Til almindeligt tøj, hvor navnet skal sættes på inden i tøjet, skal du bruge strygemærker. Som navnet siger, skal de stryges på. Til gengæld holder de til næsten alt.

Hvis dit barn skal i vuggestue eller børnehave

Vær på forkant med de travle morgener
Enden på ferien er som regel også enden på at komme sent i seng om aftenen og sove længe om morgenen. Det betyder også, at I måske skal overveje, hvordan I kommer godt ind i den nye rytme. Hvis I har mindre børn, er sengetiden sikkert skredet lidt i ferien. Men om lidt skal I have lidt mere fart på om morgenen. Start eventuelt på den nye rytme tre dage, inden dit barn skal tilbage i institution, så I har god tid til at få genetableret hverdagsrytmen.

Gør overgangen nemmere
Er første dag efter ferien også dit barns første dag i børnehaven, kan det være en god idé at tage dit barn med på besøg i børnehaven inden start. Se jer lidt omkring, fornem stemningen og få lejlighed til at tale med det personale, som skal tage sig af dit barn. Hvis en storebror eller -søster allerede går i børnehaven, kan I også tage den yngste med over i børnehaven for at hente. Det kan være med til at gøre overgangen nemmere for både dit barn og jer som forældre.

Lær barnet selvstændighed med navn i tøjet
Vidste du, at du kan lære dit barn selvstændighed ved at sætte strygemærker med navn i hans eller hendes tøj? Ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen giver det barnet en følelse af selvstændighed og en sikker lille succesoplevelse i hverdagen, når det hurtigt kan finde ud af, hvilken jakke der skal trækkes over hovedet. Og hvis ikke barnet kan genkende sit eget navn, kan du få trykt små figurer på navnemærkerne.

Hvis dit barn skal i skole

Giv dit barn den bedste start
Hvis du har et barn, som skal starte i skole, når ferien er slut, er der en masse nye krav til både familien og barnet, som I skal forberede jer på. I den forbindelse kan det være en god idé at begynde at inddrage dit barn mere i de daglige gøremål, I har derhjemme. Hvis du inddrager barnet i for eksempel madlavning, rengøring og tøjvask, kan I få nogle hyggelige timer sammen, og samtidig er det en god måde at forberede dit barn på, hvordan det er at gå i skolen, hvor man heller ikke kan lege dagen lang.

Hvis du vil have flere tips til, hvordan du kan forberede både familie og barn på skolestarten, kan du begynde med bogen Godt Begyndt! af Jytte Sidelmann, der har været børnehaveklasselærer i 40 år. Bogen er p.t. udsolgt fra forlaget, men kan sikkert lånes på dit lokale bibliotek.

Tjek, at skoletasken er tip-top
Har du overvejet, om dit barn har den rigtige skoletaske til det nye skoleår? Hvis der kommer mange flere, nye skolebøger, så skal du måske overveje at finde en større taske, som passer i størrelsen til al den nye viden.

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at der findes et kæmpe udvalg af skoletasker online, men sider som Katoni.dk og ShopAlike.dk har ret store sortimenter, du kan gå på opdagelse i.

Sæt navn på barnets ting
Som barn føler man sig ret stor, når man begynder i skole. Alligevel kan det være svært at holde styr på alle sine ting. I skolen er det ikke bare tøjet, der gerne skulle komme med hjem igen, men også madkasse, drikkedunk, penalhus, skoletaske, cykelhjelm og de mange andre ting, der hver dag skal frem og tilbage mellem hjemmet og skolen.

Mens strygemærker er gode til tøj, er klistermærker med barnets navn især gode til overtøj, støvler, tasker og ting af plastik som madkasse og drikkedunk.

Sikker i trafikken
Uanset om dit barn skal til at starte i skole eller har været igennem de første klassetrin, så er det vigtigt at have styr på trafiksikkerheden. Brug noget tid på at gennemgå og genopfriske de vigtigste trafikregler, inden hun eller han skal starte i skole.

Rådet for Sikker Trafik har samlet gode råd til forældre, som I kan bruge, når I skal træne færdsel i trafikken. Rådene er inddelt i forskellige kategorier, så du finder lige netop de råd der passer i forhold til dit barns alder.

Hvis dit barn skal starte på efterskole

Giv din visdom videre
Har du et barn, som er klar til at tage det første spring fra reden og starte på efterskole efter ferien, kan du hjælpe med at gøre overgangen lidt lettere. På efterskolen står du der jo ikke med en hjælpende hånd, når tøjet skal vaskes. Derfor er det en god idé at give dit barn nogle vasketips med på vejen, inden hun eller han tager af sted.

På efterskolen er det ikke bare DIT barns tøj, der skal vaskes. Det skal resten af skolens elevers tøj også. Derfor er det en rigtig god idé at få sat strygemærker i tøjet inden afgang. Så undgår I, at yndlingstøjet bliver forbyttet eller bliver helt væk.

Få det hele med
Når man skal være afsted på efterskole et helt år, er der mange ting, man skal huske at tage med. Heldigvis kommer dit barn jo hjem i løbet af tiden på efterskolen, men derfor er det alligevel godt at have styr på alt det, som skal pakkes og sendes med af sted på efterskolen.

Har du brug for inspiration til pakkelisten, kan listen her være en hjælp.

Husk forkælelse
På efterskolen er det pludselig slut med at have indflydelse på, hvad der skal stå på middagsbordet til aften. Derfor kan det være en god idé at forkæle dit barn lidt ved at sørge for, at han eller hun får de vigtigste livretter inden afgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.