hvad er dåbsklude?
FAQ, MÆRKATER TIL TØJ

Hvad er en dåbsklud?

Har du også hørt om dåbsklude, men ved ikke helt hvad det er? Her får du svar på “Hvad er en dåbsklud” og “Hvordan skal en dåbsklud se ud?”

En dåbsklud er en hæklet eller strikket klud, som bliver brugt i forbindelse med barnedåb. Når barnet har fået vand på hovedet bliver dåbskluden brugt til at tørre hovedet. Efterfølgende får barnet (forældrene) dåbskluden med hjem som et minde om dagen. Mange kirker har taget traditionen til sig og her mødes frivillige og strikker eller hækler kludene. Herunder ser du et eksempel på en dåbsklud fra Fonnesbæk Kirke i Ikast, hvor kirken bruger det græske kors. Ligesom i Fonnesbæk Kirke har andre kirker også lavet deres eget “design”, fx med forskellige kors eller med plads til at brodere dato eller dåbsbarnets navn på kluden.

Når kluden er strikket færdig vælger mange at sy et label på kluden med kirkens navn. Herunder er der brugt navnebånd, som er en rigtig fin løsning – og som heller ikke koster ret meget pr styk. Kirkerne kan selv designe navnebåndene med tekst, farver og figurer. Herunder er der valgt en guldtråd til tekst, men I kan også vælge sølv, grå, sort og mange andre farver. Navnebåndene er fremstillet af 80% genanvendt polyester og har certificeringen STANDARD 100 by OEKO-TEX®.

Navnebåndet her på billedet er syet på dåbskluden, men fås også med strygelim.

Hvordan skal en dåbsklud se ud?

Der er ingen krav til hvordan en dåbsklud skal se ud, men typisk er de firkantede og hvide. Kludene minder i facon og størrelse lidt om strikkede vaskeklude, men med et kristent motiv.

I kan købe opskrifter med kristne motiver på dåbsklude hos daabskluden.dk – her går en del af salget fra dåbsklude til projektet “Mødre på flugt”.

Har du strikket eller hæklet dåbsklude, så er du velkommen til at dele gode råd eller ideer herunder i kommentarfeltet.

8 thoughts on “Hvad er en dåbsklud?

  1. Kan I sende strikkeopskriften på den helt enkle dåbsserviet med kors i midten.
    Tak mvh Hanne

    1. Hej Hanne
      Vi har ikke strikkeopskriften til dåbskluden, men prøv på daabskluden.dk

      vh Pernille / Ikast Etiket

  2. Det er en god ide at lave strikkede klude som ikke ruller sammen.
    Eller et andet mønster mindst muligt glatstrikning.
    Jeg har laves en del retstrikkede med små billeder i hulmønster. Prøv det det er sjovt at finde på.

    1. Hej Anne-Marie
      Tak for tip! Det er altid dejligt med inspiration og gode råd.
      Vh Pernille / Ikast Etiket

    1. Hej Elise
      Tak for at dele. Jeg forestiller mig ikke, at der er mange der væver mere, men det er dejligt at håndværket stadig findes 😀

      Vh Pernille / Ikast Etiket

  3. Jeg er helt klar over at I ikke sælger opskrifter. MEN de to sødeste mønstre, som vi gerne vil til at strikke i vores kirke, er de to på jeres blog – det enkle kors og det dobbelte kors. Jeg kan ikke finde opskrifterne på dem nogen steder. Hvor har I dem fra?
    Vi har for øvrigt haft stor glæde af jeres “etiket hjemmeside”. Fint at man kan prøve alle mulige farver/ skrifttyper etc. Så nu mangler vi bare grønt lys, så vi kan bestille til vores kirker.
    De bedste hilsner fra
    Pernille

    1. Hej Pernille

      Tak for din besked. Den ene opskrift kan du købe her: https://daabskluden.dk/shop/
      Så vidt jeg husker er de andre opskrifter nogle de selv har udviklet i Fonnesbæk Kirke her i Ikast. Måske de vil dele dem med dig, hvis du tager fat i dem?

      Alternativt kan du måske finde grupper/sider om strik af dåbsklude på Facebook, hvor det kan være der er en, der kan hjælpe dig.

      Jeg er glad for at høre at du er glad for vores side!
      God dag, Vh Pernille / Ikast Etiket

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.