FAQ

Børnepsykolog: Børn får panikangst, når de bliver væk

”Vi bringer en efterlysning af forældrene til Sally på fire år, der er blevet væk fra sin mor og far. De kan henvende sig i receptionen.”

Den besked lyder ofte i højtaleranlægget hos landets forlystelsesparker og legelande. For det kan være svært at holde øje med en lille størrelse, når der er mange mennesker og meget at kigge på. Men for børnene er det en ubehagelig oplevelse at blive væk – også selv om mor og far ofte dukker op kort tid efter.

”Når små børn bliver væk fra deres forældre, får de følelsen af at være helt alene i verden. De kan ikke reflektere over, hvad de skal gøre og tror simpelthen, at deres mor eller far er væk for evigt. Derfor bliver de overvældet af panikangst og bliver helt ulykkelige,” forklarer børnepsykolog John Halse.

Grundangst for at blive forladt

Selv om små børn som oftest kun er væk fra deres forældre i kortere tid ad gangen, pirker oplevelsen til deres grundangst for at blive forladt uden at kunne klare sig selv.

”Op til fem-seks årsalderen er den største grundangst hos børn at blive forladt. Så det nytter ikke at fortælle dem, at de skal spørge en voksen, hvis de bliver væk. For logikken forsvinder, når angsten tager over. Det svarer til, når voksne får et panikanfald. Små børn kan ikke tænke rationelt i den situation. De tror, at de aldrig ser deres mor og far igen,” siger John Halse.

Et infobånd kan hjælpe jer med at finde sammen igen hurtigt, hvis I bliver væk fra hinanden

Mor kommer tilbage

De fleste børn lærer dog med alderen, at mor og far kommer tilbage, når barnet ikke kan finde dem. Men man kan ikke træne sit barn i at bevare roen eller kontakte en voksen, hvis det bliver væk. Barnet har først bevidstheden om, at mor og far altså kommer tilbage igen, når det er syv-otte år gammelt. Derfor er det en god idé at udstyre barnet med et armbånd med telefonnummer (f.eks. et infoband, papir id armbånd eller trykte identitetsarmbånd), så fremmede kan kontakte jer, hvis uheldet er ude, og den lille bliver væk i menneskemængden. Både for din – og især for barnets skyld.

”Fra børneperspektiv er det ret alvorligt at blive væk. Det er følelsen af at være helt overladt til sig selv. Det nytter ikke rigtig, at man aftaler at mødes et sted, hvis man bliver væk fra hinanden. For det er et barn under seks år for lille til at huske. Det er alt for uoverskueligt for et lille barn,” siger John Halse.

Sådan finder I hurtigt hinanden igen, hvis uheldet er ude

Giv barnet et infobånd på, hvor barnets navn står sammen med et telefonnummer, hvor man kan komme i kontakt med den voksne. Du kan også skrive eventuelle sygdomme, allergier eller anden vigtig information på armbåndet.

Inforbåndet er udstyret med en lukkemekanisme, der gør det let for forældrene, men svært for barnet, at tage af og på, så det kan bruges igen og igen.

Du kan også bruge papir id armbånd, der er billigere i indkøb men til gengæld kun kan bruges én gang.

Skal I på ferie i en længere periode er identitetsarmbånd det bedste valg. Armbåndene er trykte, og teksten forsvinder ikke i vask. Samtidig er armbåndet meget behageligt at have på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.